Strona głównaUncategorizedRękawice gastronomiczne

Rękawice gastronomiczne

Rękawice ochronne bez względu na zawód, jaki wykonujemy, są bardzo ważnym elementem stroju roboczego. Dzięki nim zabezpieczamy nasze dłonie, a praca, którą wykonujemy, jest dużo bardziej komfortowa, i przede wszystkim bezpieczna. W zależności od zawodu, który wykonujemy rękawice ochronne, mają trochę inne właściwości. Jedną z najbardziej wymagających branż jest gastronomia.

Branża gastronomiczna i jej wymogi

Rękawice gastronomiczne, są rozwiązaniem ściśle dedykowanym branży związanej z usługami gastronomicznymi. Oprócz komfortu rękawice takie są odporne na wysokie temperatury oraz silne detergenty. Obie te cechy mają bardzo duże znaczenie w branży, w której mamy do czynienia z wysokimi temperaturami oraz silnymi środkami czyszczącymi. Rękawice gastronomiczne są wykonane z jednego z poniższych materiałów:
– nitryl,
– Bawełna,
– lateks,
– kauczuk neoprenowy,
– stal nierdzewna.

Odpowiedni dobór rękawic to podstawa

Przy doborze rękawic do gastronomii duże znaczenie ma dobór do charakterystyki danego zawodu. Inne rękawice będzie nosił kelner, inne kucharz, a inne pracownik piekarni. Każdy z tych zawodów ma swoją specyfikę, a rękawice muszą być trochę inne, aby spełnić warunki, jakie są im stawiane w codziennej pracy, przez te konkretne grupy. Rękawice gastronomiczne to bardzo ważny element wyposażenia, o którym nie powinno się zapominać. Bez względu na rodzaj rękawic, jaki wybierzemy, wszystkie będą chroniły skórę przed drobnymi urazami. Na rynku istnieją również modele, które są odporne na przecięcia oraz wysokie temperatury. Ma to znaczenie, jeśli pracujemy bezpośrednio przy dużej temperaturze, np.: pizzeria.

Wybierz mądrze

Jak dla każdej branży również dla gastronomii przygotowano rozwiązania ochronne, które zapewniają pracę zgodną ze wszystkimi standardami bezpieczeństwa i higieny pracy. Gastronomia jako branża jest niezwykle wymagająca i potrzebuje solidnych rozwiązań ochronnych. Rękawice ochronne są jednym z najważniejszych elementów wyposażenia. Dobre rękawice gastronomiczne kosztują, jednak rekompensują to długą żywotnością oraz jakością materiałów, z jakiej zostały zrobione. Na bezpieczeństwie pracowników nie warto oszczędzać, powinniśmy o tym pamiętać w każdej sytuacji i nie szukać oszczędności tam, gdzie nie powinniśmy.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Artykuły